Ko zadiši po španski kuhinji
Ni nujno, da se tujega jezika učimo le v razredu s pomočjo učbenikov, lahko si ga popestrimo na več zanimivih načinov. V torek, 30. 5. 2023, so učenci 5. in 6. razredov, ki se učijo španščino, spoznavali kulinarične posebnosti držav, kjer govorijo ta temperamentni jezik. Tokrat so si v gospodinjski učilnici sami pripravili nekatere znane jedi. Začeli so z mrzlo paradižnikovo juho – gazpacho, glavnih jedi pa je bilo več. Seveda ni šlo brez paelle, slavne španske jedi z rižem. Z namenom, da bi si zapomnili razliko med špansko in mehiško tortillo, so si pripravili kar obe. Zdaj vsi vedo, da je španska tortilja omleta s krompirjem, mehiška pa nekakšna koruzna palačinka, ki jo lahko napolnimo z različnimi nadevi. Za posladek so si pripravili churros, poskusili pa smo tudi špansko pijačo sangrio, ki so jo pripravili z različnimi sokovi in sadjem.
Zagotovo bi te jedi teknile tudi vam, a smo prav vse pojedli, saj so učencem odlično uspele! Če vas zanimajo recepti, pa jih lahko pocukate za rokav. Med nami so namreč pravi kuharski mojstri!
Tina Dimec Ivanjko, prof.