Skoči na glavno vsebino

S kolesom v prihodnost

BIKE TO THE FUTURE

Naša šola je s prijavo na razpis uspela pridobiti sredstva Evropske unije, zato bomo med 1. 10. 2023 in 31. 3. 2025 izvajali  projekt Erasmus+ S kolesom v prihodnost (Bike to the Future).

Učence bomo spodbujali, da za pot v šolo in prosti čas večkrat posežejo po kolesu ali drugih trajnostnih oblikah prevoza. Zavedamo se, da gibanje v naravi koristi vsem, saj tako ohranjamo čistejše okolje in skrbimo za zdravje, a v vsakdanjem življenju bi se kljub temu lahko gibali več in bolj pogosto.

Učencem želimo predstaviti več načinov preživljanja časa v naravi, saj verjamemo, da bo to  v učencih in njihovih bližnjih okrepilo zavedanje trajnostnega ravnanja z naravo. V letu in pol nameravamo izvesti tri izmenjave učencev, in sicer z Avstrijo, Finsko in Španijo. Prepričani smo, da bo možnost udeležbe na izmenjavi okrepila samozavest pri komunikaciji v tujih jezikih ter olajšala sprejemanje večkulturnosti s spoznavanjem novih prijateljev, dežel in običajev.

Tina Dimec Ivanjko, koordinatorica projekta


 

KONTAKTNI SEMINAR JYVASKYLA, FINSKA 

 Med 1. in 4. 10. 2023 se je Tina Dimec Ivanjko, koordinatorica projekta Erasmus + S kolesom v prihodnost udeležila kontaktnega seminarja v mestu Jyvaskyla na Finskem. Namen seminarja je povezovanje s šolami po Evropi, ki si prizadevajo za vzgojo učencev za trajnostni razvoj. Poleg udeležbe na predavanjih in delavnicah je bila glavna naloga koordinatorice poiskati šole, s katerimi bi uresničili cilje, zastavljene s projektom. Približevanje zelenih oblik prevoza, oblikovanje odnosa z naravo, večjezičnost in večkulturnost so teme, ki jih bomo spoznavali v sodelovanju s tremi šolami. To so Lamas de Abade iz Santiaga de Compostela v Španiji, Mittelschulle Lavamund iz Avstrije in kot rezultat mreženja tudi finska šola Huutijarven Koulu iz bližine mesta Tampere. 


JUHU, PRVA IZMENJAVA JE TU!
 
V ponedeljek, 15. 4.2024, prva ekipa učencev, ki sodeluje v projektu Erasmus+ S kolesom v prihodnost, potuje na izmenjavo. Komaj že čakajo, da spoznajo svoje finske prijatelje in njihove družine. Danes so od gospoda ravnatelja in koordinatorice projekta prejeli še nekaj nasvetov in dobrih želja za popotnico. Učencem in spremljevalkam želimo srečno pot in veliko nepozabnih dogodivščin na Finskem. Z veseljem bomo spremljali utrinke, ki nam jih bodo pošiljali.
 
Dostopnost