Skoči na glavno vsebino

Pešbus v Dečkovem naselju

Med 18.9. in 22.9.2023 smo v okviru Evropskega tedna mobilnosti na IV. OŠ Celje izvajali projekt Pešbus. Namen projekta je predstaviti in spodbuditi pomen gibanja v vsakdanjem življenju. Gibanje ne samo kot šport, ampak tudi kot zdrav način življenja, druženje z vrstniki in zmanjševanje ogljičnega odtisa.

Delež otrok, ki v šolo prihajajo na aktiven način, se je v nekaj desetletjih drastično zmanjšal, hkrati pa se zmanjšuje tudi skupna količina gibanja med otroci. Posledično narašča telesna teža in druge težave, ki so posledica premajhne količine gibanja. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se v šolo vozijo, so bolj zdravi in manj izostajajo od pouka. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibajo in se lažje osredotočijo na pouk, posledično pa imajo tudi boljši učni uspeh.

  • Pešbus je namenjen učencem 1. – 5. razreda in je potekal po dveh progah:
    I.RELACIJA (LIDL – RIBARJEVA ULICA): 1.postaja-Parkirišče pri Lidlu (pri hrastih), 2. postaja – košarkaško igrišče, 3. postaja – Novi trg 8 (oranžen blok), 4.postaja – vrtec Mehurček Nova vas, 5. postaja- Ribarjeva ulica 5 (nov blok) in končna postaja IV.OŠ Celje.
  • II. RELACIJA ( MERCATOR NOVA VAS – ŠARANOVIČEVA ULICA 17): 1. postaja – Mercator Dečkovo naselje, 2. postaja – Šaranovičeva ulica 7 (ob novem bloku), 3. postaja – Šaranovičeva 8 (nasproti garaž), 4. postaja – Šaranovičeva ulica 17 (preden zavijemo proti šoli levo) in končna postaja IV.OŠ Celje.

Letos je Pešbus v Dečkovem naselju potekal prvič. Udeležilo se ga je 25 učencev IV. OŠ Celje.

Gibanje v vsakdanjem življenju je izrednega pomena za vse ljudi, še posebej pa za razvijajoče se otroke. S projektom Pešbus bomo nadaljevali spomladi in zato vas spoštovani starši vabimo, da se nam takrat pridružite še v večjem številu in pomagate vašim otrokom pri razvoju zelo pomembne navade – gibanje pri vsakdanjih dejavnostih.

Najlepša hvala društvu upokojencev Dečkovo naselje, še posebej gospe Veri Pristovnik in učiteljicam IV. OŠ Celje: Dragici Kranjc, Manji Kozovinc in Ines Blažič za sodelovanje in spremstvo otrok na obeh relacijah.

Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.”

Koordinator: Simon Dražumerič

Dostopnost